Стерилізація банок із заготовками – різні способи

Корисне

Written by:

Для багатьох рецептів заготовок стерилізація посуду є необхідною умовою, інакше страви пліснявіють та швидко псуються. Знезаражування банок дозволяє знищити шкідливі бактерії, які можуть зіпсувати продукти, а також подовжує термін зберігання консервації.

Господині використовують різні методи стерилізації: в каструлі з водою, мікрохвильовці, духовці, а також за допомогою побутового автоклава. Під дією високої температури вдається знищити більшість мікробів, що здатні принести шкоду здоров’ю. Пропонуємо розібратись, як правильно провести знезараження консервації різними способами в домашніх умовах.

Джерело – autoclav.com.ua

Як стерилізувати банки у каструлі?

Це простий та дуже розповсюджений метод стерилізації заготовок, який не потребує спеціальних приладів та засобів. Перед знезаражуванням треба підготувати посуд:

  • Перевірити тару на наявність сколів, тріщин чи іржі. Для консервації підходять ємності без пошкоджень.
  • Кришки повинні бути рівними, без подряпин та слідів іржі.
  • Чистою губкою слід ретельно вимити банки та кришки. Для цього краще використовувати соду, гірчичний порошок або миючий засіб з натуральним складом.

В каструлі можна кип’ятити як порожні, так і наповнені банки. Для цього візьміть глибоку ємність, покладіть на дно бавовняну тканину або силіконовий килимок. Наповніть каструлю водою, рівень якої буде доходити до плічок посуду, доведіть приблизно до 60 градусів, а потім занурюйте ємності. Для стерилізації банок із заготовками потрібно брати посуд одного розміру. Після закипання води слід витримати 10-30 хвилин залежно від місткості посуду та рецепта.

Джерело – autoclav.com.ua

Також у каструлі стерилізують порожній посуд. Тару слід перевернути догори дном та поставити в киплячу воду. Процес можна завершувати, коли на стінках посуду з’являться великі краплини. Після обробки ємності розкладають на рушнику до повного висихання.

Стерилізація наповнених банок у мікрохвильовій печі

Для знезараження скляної тари у мікрохвильовці застосовуються два способи:

  1. Волога стерилізація. В підготовлену тару на відстані 1-2 см від денця потрібно налити кип’яченої води. Поставте банки в мікрохвильову піч горлечком вгору. Увімкніть прилад на 2-3 хвилини, виставивши потужність на 700-800 Вт. Після цього за допомогою прихваток дістаньте ємності з мікрохвильової печі і злийте воду, що залишилася. Поставте банки на рушник денцем догори, зачекайте кілька хвилин і складіть у них підготовлені продукти. Так само можна стерилізувати ємності більшого розміру, поклавши їх на бік. Щоб посуд не перекочувався, всередині печі постеліть тканинну серветку. Час термообробки великої скляної тари слід збільшити до 5 хвилин.
  2. Суха стерилізація. Стерилізувати банки зовсім без води небезпечно. Якщо ви хочете, щоб ємності залишалися сухими, поставте разом з ними в мікрохвильову піч склянку з водою. В цьому випадку стерилізація займе близько 5 хвилин, але зливати воду зі банок не доведеться, а дрібні крапельки на стінках майже одразу випаровуються.

В мікрохвильовці не можна стерилізувати металеві кришки – їх слід кип’ятити. Діставши тару з печі, її треба відразу заповнити та закрити кришками.

Як стерилізувати банки з огірками?

Для стерилізації домашніх заготовок зручно використовувати спеціальний прилад – побутовий автоклав. Це герметичний резервуар, в якому в процесі використання підтримуються високий тиск і температура. Це дозволяє одночасно проводити термічну обробку страв та знищувати шкідливі бактерії і спори. В автоклаві можна стерилізувати різні види консервації – м’ясні та рибні страви, овочеві салати, джеми, а також мариновані огірки і томати.

Джерело – autoclav.com.ua

Розглянемо, як стерилізувати банки з огірками шляхом автоклавування:

  1. Відібрати стиглі плоди без ознак псування. Добре промити їх проточною водою та замочити у каструлі на годину.
  2. Приготувати маринад для огірків, взявши 50 г цукру, 100 г солі на 2 літри води. Розмішати та довести до закипання.
  3. В підготовлені банки розкласти огірки, додати часник, хрін, лавровий лист, горошинки перцю.
  4. Залити огірки маринадом, додавши 2 столові ложки оцту. Закрити банки кришками.
  5. Закриті ємності слід помістити в резервуар для стерилізації.

Після ввімкнення апарату температура та тиск в автоклаві поступово нагнітаються. Для обробки огірків температуру потрібно довести до 90 градусів, витримати 5 хвилин та виключити прилад. Якщо перевищити цей показник, огірки сильно розм’якшуються та можуть перетворитися на кашу.

Стерилізація заготовок в електричній духовці

Консервацію в банках можна знезаражувати в духовці. Процес займає небагато часу, що залежить від місткості посуду з продуктами. Спосіб підходить для обробки салатів, соків, компотів, лечо та інших страв. Особливості стерилізації:

  1. Підготовлену тару з продуктами треба помістити на деко або решітку.
  2. Відправляємо банки в увімкнену духову шафу, а потім прогріваємо її до температури 120 градусів.
  3. Стерилізація заготовок у духовці у півлітровій тарі займає близько 10-12 хвилин. Літрові бутлі потребують довшої обробки – 20 хвилин, для 1,5-літрових ємностей додаємо ще 10 хвилин.
  4. Кришки обробляються одночасно з банками у духовці з метою економії часу – покладіть їх поряд з ємностями.

Діставати тару з духовки можна в гарячому вигляді, користуючись прихватками або рушником. Після цього банки з заготовками слід відразу закатати.

Джерело – autoclav.com.ua

Як стерилізувати салати?

Для стерилізації овочевих салатів можна використовувати різні способи, але найбільш зручний, швидкий та сучасний – обробка в автоклаві. Цей прилад використовується для домашнього консервування та має наступні переваги:

  • дозволяє обробляти ємності різного об’єму – від 0,5 до 3 літрів;
  • одночасно вміщує велику кількість посуду – від 8 до 40 шт. місткістю 0,5 літрів і більше;
  • салати в автоклаві одночасно проходять термічну обробку із знезараженням – страви готуються, і в той самий час знищуються бактерії.

В автоклаві можна стерилізувати овочеві салати з томатами, огірками, болгарським перцем, цибулею, морквою, капустою та іншими інгредієнтами.

Comments are closed.