Навіщо потрібні інвестиціі

Электроснабжение зданий

Written by:

У найзагальнішому сенсі інвестиції в Україну прийнято вважати кошти, гроші або інші ліквідні ресурси, які ми вкладаємо в будь-який проект з метою отримати додатковий прибуток понад початкового вкладу.

Інвестиції прийнято ділити на реальні і фінансові. Перші — це вкладення в реальний сектор економіки, другі — це вкладення в цінні папери, облігації та в різні фінансові інструменти.

Звичайно, нам, як роздрібного бізнесу, в першу чергу цікаві реальні інвестиції. Інвестиції є невід’ємною частиною будь-якого інвестиційного проекту. А будь-який інвестиційний проект повинен відповідати на 3 головних питання:

в який проект вкласти гроші?
скільки грошей потрібно, щоб проект запрацював — як порахувати інвестиції?
коли і з яким прибутком повернуться початкові вкладення?

На перше питання ініціатор проекту завжди відповідає сам, це його рішення — в який проект вкладати гроші, який проект йому найбільш цікавий, яку галузь і який бізнес він найкраще знає, щоб займатися ним.

А ось на друге питання у ініціатора проекту не завжди є грамотну відповідь. Справа в тому, що часто для розрахунку величини інвестицій в проект потрібні більш специфічні знання та вміння. Пропоную трохи більш детально зупинитися саме на відповіді на друге питання, щоб розібратися як це працює.

Реальні інвестиції поділяються на 2 складові — це капітальні витрати або САРЕХ, від англійського «capital expenditures», і операційні витрати або ОРЕХ, від англійського «operational expenditures».

Що таке інвестиції і як їх порахувати?

Як завжди — скористаємося прикладом проекту створення роздрібного магазину, наприклад, магазину одягу. Для розрахунку капітальних інвестицій нам потрібно зробити кошторис ремонту і оснащення магазину, в яку включити всі будівельно-монтажні роботи, придбання ресепшена, вивісок, стійок, каси, світлових рішень. Але зробити ремонт і оснастити магазин — це тільки половина роботи. Друга, не менш, а зазвичай навіть більш значима частина проекту — це наповнення магазину товаром. Щоб купити товар, в нашому випадку безпосередньо одяг, нам також потрібні гроші і це будуть вже операційні інвестиції.

Добре, ми побудували магазин, купили все необхідне обладнання і придбали товар — чи готові ми почати роботу? Ні, не готові, тому що тепер нам потрібно найняти персонал, оплатити оренду за поточний місяць, оплатити комунальні послуги і оплатити ще безліч дрібниць, таких як касова стрічка, бухгалтерські книги та прикраси під Новий рік. Все це теж операційні інвестиції, інвестиції в операційні витрати. Ось тепер ми готові відкриватися і починати роботу.

Але чи означає це, що нам не потрібні будуть більше інвестиції в наш магазин? Ні, не означає, і я поясню чому — це дуже важливий момент! Якщо в перший місяць роботи магазину ми не отримаємо від продажу товару стільки чистих (вільних) грошей, кількість яких буде достатньо для оплати оренди і зарплати співробітників в наступному місяці, то нам доведеться покривати цю різниця самостійно, інвестуючи додаткові кошти в операційні витрати. Саме цієї складової часто нехтують ініціатори проектів і терплять фіаско, навіть не почавши, як слід торгувати.

Comments are closed.